Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co budeme dělat?

Poslušnost : Cvičit poslušnost, by měla být spíše povinnost než jedna z možných variant činností. Jedna se především o základní cviky tzv. cviky ovladatelnosti a to: přivolání, sedni -lehni- vstaň, chůze na vodítku a především chování ve společnosti. Tyto cviky můžete cvičit i sami bez pomocí kynologických klubů a různých cvičitelů. Ovšem všechny chyby, které objevíte, už většinou byly objeveny, takže nechat si poradit od někoho zkušenějšího je opravdu vhodnější.
Obrana : Ta se rozděluje na sportovní výcvik a na praktický výcvik. Se sportovním výcvikem se setkáte většinou v kynologických klubech. Jde o rychlost a přesnost zákusu do pomocníkova rukávu (tzv. zadržení) pokud pes kousne mimo ochranný rukáv, je to považováno za hrubou chybu. Z toho plyne, že pes, který zadrží figuranta na cvičišti, většinou nezadrží žádného pachatele v reálném napadení (jsou ovšem výjimky). Praktický výcvik se většinou nacvičuje formou aktivizace. Kdy pomocník pobíhá kolem objektu, který má pes hlídat a společně s psovodem vysvětlují psovi co má dělat. Co se týče bránění na otevřeném prostranství, nesmí si pes v žádném případě všímat "nějakého ochranného rukávu" , ale vždy se soustředit na útočníka (figuranta). Toto jsou např. policejní psi. Ti jsou většinou vypuštěni s košíkem a mají za úkol pachatele zdržet a ne zadržet (samozřejmě kromě REXE z Rakouska). Tyto dvě varianty se dají samozřejmě spojit, tudíž existují psi, kteří dělají IPO a k tomu slouží u vojáku nebo policie. K obraně, bohužel potřebujete pomocníka a to nejlépe zkušeného. A toho sehnat bývá velký problém
Stopy : Stopovat můžete již od ranného štěněčího věku. Je to velmi dobrá varianta jak zabavit psa. V začátcích si vystačíte sami s vlastní stopou, tudíž se nemusíte omezovat na nějakého pomocníka. Jde o to, aby pes sledoval vaši stopu (vy psa vedete na vodítku), kterou jste si předem připravili. Možná se vám zdá divné, proč by měl pes sledovat vaši stopu, věřte ale, že je to nejlepší metoda jak psa naučit stopovat. Váš pach je psovi nejznámější a toho právě využíváte v začátcích. Postupem času se přechází na sledování stopy cizí osoby.
Agility : Relativně nový sport. Jedná se o obdobu parkuru u koní. Nejdůležitější je zde rychlost a souhra psovoda se psem. Pes dle povelů psovoda absolvuje překážkovou trať a to co v nejrychlejším čase s nejmenším počtem chyb. Agility může dělat téměř s každý s jakýmkoliv plemenem (cca od 1 roku stáří). Nejčastější překážky: skok, tunel, áčko, slalom, kladina. V agility se pořádají závody a zkoušky. Tento sport je opravdu pro každého, na trati jsem neviděl snad jen baseta. Vhodné pro nevybouřené psíky a psovody.
Flyball : V překladu "létající míč". Pes vyrazí přes čtyři skokové překážky, postavené po třech metrech za sebou a pak k dřevěné nebo plechové skříňce (míčkový stoj). Tam musí tlapkou zmáčknout prkénko, čímž se spustí jednoduchý mechanizmus, který vymrští účinkem páky jeho druhý konec a tím i tenisový míček, který pak musí chytit. Po chycení míčku se vrací opět přes čtyři překážky zpět. Flyball se většinou běhá ve družstvech, kdy po doběhnutí jednoho psa, vybíhá pes druhý. Krkolomné skoky vypadají opravdu skvěle.
Tanec se psem : Jedná se opravdu o tanec se psem. Psovod se psem se naučí určitou sestavu při určité hudbě (jako u krasobruslení) a tu následně předvádí za hodnocení rozhodčích. Všemožné kreace a výkruty, převalování psa, slalom mezi nohama za chůze, odložení nebo přiřazení to vše je tanec se psem. Ti nejlepší mohou nacvičit tanec se dvěma psy najednou.
Mobility : Dalo by se přirovnat k překážkovému běhu se psem. Zde však tvoří překážky různě navršené sudy, terénní zlomy, rošty, zavěšená plachta, tunely. Překážkám se meze opravdu v tomto sportu nekladou.
Dog-trekking : náročná horská turistika se psem Pes v postroji nebo jen s obojkem je spojen tažnou šňůrou se svým psovodem, který musí v případě, jedná-li se o závody, nést povinnou výbavu předepsané hmotnosti. Oba, odkázaní několik dnů jen sami na sebe, překonávají ve složitém přírodním terénu až stokilometrové etapy - podle trasy vyznačené organizátorem a mapě. Jedná se o extrémní individuální sport pro dobrodruhy a samorosty, kteří dokáží přežít v přírodě v jakýchkoli podmínkách.
Canicross : terénní běh se psem Psovod a jeho pes běží přírodní cestou. Pes v postroji táhne na tažné šňůře svého psovoda a pomáhá mu tak snadněji překonávat obtížný terén.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář